Privatlån

Det finns en rad privatlån på marknaden och det finns ett flertal företag som erbjuder just den här typen av lån. Dels erbjuder de traditionella bankerna privatlån, det vill säga lån utan säkerhet till privatpersoner, men de senaste åren har det även dykt upp en rad andra aktörer på lånmarknaden. Det finns långivare som nischat sig inom så kallade smslån och det finns även långivare som lånar ut lite större belopp på upp till 100 000 kronor och ibland även mer än så.

Mycket att tänka på

När man ska söka privatlån finns det mycket att tänka på. Hur mycket pengar behövs? Vilket belopp ska man ansöka om att få låna? Hur lång är återbetalningstiden och hur stort blir då månadsbeloppet? Vad ligger räntan på? Finns det några andra kostnader att ta hänsyn till, exempelvis uppläggningsavgift? Allt detta är högst relevanta frågor som har stor betydelse. Om det är så att man befinner sig i ett pressat läge och behöver få fram pengar snabbt är det lätt att strunta i att jämföra lån och långivare men det kan visa sig bli ett kostsamt beslut. Även om man har ganska bråttom lönar det sig att jämföra olika alternativ. Även om man kanske inte har tid att vara lika grundlig som man hade varit om man hade haft månader på sig, så är det fortfarande bättre att se över vilka alternativ som finns och jämföra några olika lån och långivare.

Naturligtvis är det viktigt att inte ta ett privatlån om man vet med sig att man inte kommer ha råd att betala tillbaka pengarna. Man bygger då på en svår situation och skaffar sig stora problem som kommer att leda till påminnelseavgifter och på sikt även betalningsanmärkningar. Att låna 10 000 kronor med en återbetalningstid på tre månader kan låta frestande om man är i akut behov av pengar, men om man inte har några pengar att betala med när de tre månaderna har gått blir situationen ännu tyngre. Det är därför viktigt att man räknar efter och ser över sin budget innan man tar ett privatlån, så att man vet att det finns utrymme att betala månadskostnaden utan problem.

När behövs privatlån

När är det då aktuellt att ta ett privatlån? Det finns förstås många olika tillfällen då ett sådant kan behövas men några exempel kan vara när det dyker upp en räkning som man inte kalkylerat med och den behöver betalas före lönen, när bilen går sönder och måste lagas eller när husdjuren måste till veterinär och det inte finns något ekonomiskt utrymme för det.

Andra tänkbara situationer när ett privatlån behövs kan vara när familjen planerar en resa men inte har råd att betala på förhand. Ett lån utan säkerhet kanske också behövs om man upptäcker fuktskador i hemmet och måste renovera, men inte har möjlighet att öka bolånet för att täcka utgifterna. Det finns helt enkelt en lång rad tillfällen då ett privatlån kan vara en både användbar och bra lösning.